Over Senz

In de visie van Senz staan het lichaam, hechting, relaties, zingeving en (zelf)compassie centraal. Dat bundelen we in een kort en intensief behandelprogramma omdat we geloven dat dit betere resultaten oplevert.

Visie Senz

De mens is een sociaal wezen

Visie

Ons uitgangspunt is dat een mens een sociaal wezen is dat goed functioneert in verbinding met anderen in veilige relaties en met een doel in het leven.

Emotionele klachten kunnen ontstaan door een gebrek aan verbinding of door pijn/trauma in contact met anderen. Wij werken vanuit een trauma-geïnformeerde visie. Trauma draait niet om wat je hebt meegemaakt, maar om de invloed die die ervaringen op jou hebben gehad. Het gaat om het verlies van verbinding; eerst met jezelf en je lichaam, en vervolgens met anderen en je omgeving. We erkennen dat sommige patronen en gedragingen in het verleden misschien noodzakelijk waren om te overleven of je staande te houden. Deze patronen kunnen echter nu niet langer helpend zijn en zelfs problemen veroorzaken, voor jezelf en je omgeving. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van zich terugtrekken, gebrek aan zelfvertrouwen, angst, zelfverwijt, slechte zelfzorg, slecht slapen en lichamelijke klachten. Naast verbinding en zingeving is ook zorg voor het lichaam (beweging en voeding) belangrijk voor ons welzijn.

In de visie van Senz staan het lichaam, hechting, relaties en (zelf)compassie centraal. Hierbij ligt de nadruk op de kracht van de mens, eigen veerkracht en innerlijk helend vermogen. We werken volgens een behandelprogramma dat kort en intensief is omdat we geloven dat dat meer resultaat oplevert. Bij Senz werken professionals die al veel ervaring hebben in hun vakgebied en/of een onderzoeksachtergrond hebben. Senz werkt met wetenschappelijk onderbouwde methodes.

Labyrinth

Symbool voor zelfkennis en reflectie

We gebruiken een labyrint als symbool voor Senz. Een labyrint staat symbool voor zelfkennis en reflectie. In een labyrint kan je de weg niet kwijt raken, omdat er maar één weg naar binnen is, en één weg naar buiten. Je hoeft geen keuzes te maken voor links of rechts. Je kan over de hagen heen kijken en zal dus niet verdwalen.

Je kan het zien als een reis die je maakt, eerst naar binnen, ook bij jezelf, en daarna weer naar buiten, waarbij je de wereld weer tegemoet treedt. In een labyrint loop je met een nieuwsgierige, open blik, je kan het stil en meditatief doen, samen of alleen. Er is geen goed of fout. Zo lang je met een intentie naar binnen gaat en weer naar buiten komt om te reflecteren zal je altijd iets nieuws ervaren.

Samen met een enthousiast kundig team willen we cliënten begeleiden in de weg naar binnen, om vervolgens ook weer het geleerde toe te passen in de wereld. Dit doen we onderzoekend, nieuwsgierig en met aandacht.