Behandelingen
Senz biedt een kort programma van behandelingen voor angst en depressie, met een intensieve en brede aanpak door ons multidisciplinaire team.
Zo helpt Senz
Hoe zien onze behandelingen voor angst en depressie eruit?
Bij Senz volg je gemiddeld vier maanden een aantal behandelingen om jouw angstklachten of depressie aan te pakken. Jouw behandeling zal uit meerdere onderdelen bestaan, zowel individueel als groepsbehandelingen. Sommige onderdelen zijn voor iedereen, terwijl andere alleen worden aangeboden als daar een reden voor is. We bieden een specifieke behandeling alleen als we denken dat je er ook echt iets aan hebt. Het behandelprogramma en de intensiteit van de behandeling stemmen we samen met jou af. Het intensieve gedeelte duurt ongeveer 2 maanden.
Alle behandelingen bij Senz vallen onder de verantwoordelijkheid van BIG-geregistreerde professionals.

Onderdelen in het programma
Individuele behandeling voor angst en depressie
Vaste individuele behandeling
Leefstijl. Leefstijl is belangrijk voor herstel van angst of depressie. Samen met Senz denk je over de mogelijke samenhang tussen jouw klachten en voeding, beweging, slaap en stressmanagement. Het doel van dit onderdeel is om te ontdekken welke veranderingen behulpzaam zijn om jouw doelen te behalen.
Psychomotorische therapie (PMT). Tijdens dit onderdeel leer je hoe bepaalde oefeningen en beweging je helpen om psychische klachten te verbeteren. Bij deze vorm van therapie leer je omgaan met emoties en stress. Dit verbetert zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.
Individueel behandelgesprek. Gedurende de behandeling spreek je één tot twee keer per week een therapeut. Tijdens die gesprekken gebruikt jouw behandelaar verschillende therapievormen om te werken aan jouw doelen. Zo is er onder meer cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment therapy (ACT) en interpersoonlijke therapie (IPT) mogelijk.
Optionele individuele behandeling (alleen op indicatie)
Extra gesprekken. Naast de gesprekken die standaard in het behandelpakket zitten, kunnen we ook extra gesprekken inplannen. Bijvoorbeeld traumabehandeling zoals EMDR of rescripting, of gesprekken met je partner, familie of andere mensen uit je omgeving die voor jou belangrijk zijn.
Psychiater. Bij Senz is de psychiater een onderdeel van het multidisciplinaire team. Dit betekent dat de psychiater betrokken is bij intakes, en dat de psychiater psychotherapie en groepstherapieën geeft. Tevens is het mogelijk om een psychiatrisch consult aan te vragen, waarin je vragen over medicatie voor je klachten bespreekt.
Ketamine Assisted Psychotherapie (KAP). Tijdens KAP word je onder invloed van ketamine in een andere bewustzijnstoestand gebracht, wat je openstelt voor nieuwe perspectieven en diepere, ervaringsgerichte processen. De therapie richt zich minder op woorden en meer op lichamelijke en non-verbale ervaringen in het moment. In de Verenigde Staten is deze behandeling al erg succesvol gebleken. Deze therapie kan helpen bij het doorbreken van hardnekkige psychische klachten, zoals aanhoudende depressie en angstklachten.
Groepsbehandeling voor angst en depressie
Vaste groepsbehandeling
Running Therapy. Running-therapie is een vorm van bewegingstherapie waarbij wandelen of hardlopen wordt ingezet om psychische klachten zoals stress, depressie en angst te verminderen. Het combineert fysieke activiteit met therapeutische begeleiding. Hierdoor verbetert zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid.
Naast Running Therapy kan je ook een van deze groepstherapieën volgen:
- CGT-I, of Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie, is een behandelmethode voor slaapproblemen. Het richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gewoonten rondom slaap. Deze therapie combineert denk-oefeningen met gedragsaanpassingen om een gezonde slaaproutine te krijgen.
- Mindfulness based cognitive therapy (MBCT). Deze behandeling richt zich op het verminderen van terugkerende depressies en angstklachten. In 8 weken leer je door middel van mindfulness-oefeningen en cognitieve technieken beter omgaan met negatieve gedachten en gevoelens. Het doel is om meer rust en balans in je leven te brengen en zo je mentale gezondheid te verbeteren.

Ketamine Assisted Psychotherapie (KAP)-behandeling
Wat is KAP?
Bij Senz kan je Ketamine Assisted Psychotherapy (KAP) volgen als een van de behandelingen voor angst en depressie. Tijdens KAP word je onder invloed van ketamine in een andere bewustzijnstoestand gebracht, wat je openstelt voor nieuwe perspectieven en diepere, ervaringsgerichte processen. De therapie richt zich minder op woorden en meer op lichamelijke en non-verbale ervaringen in het moment. In de Verenigde Staten is deze behandeling al erg succesvol gebleken. Ketamine Assisted Psychotherapy kan helpen bij het doorbreken van hardnekkige psychische klachten, zoals aanhoudende depressie of angstklachten.
Wat is ketamine?
Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de effecten van ketamine. Uit deze studies blijkt dat ketamine de hersenen in een toestand brengt waarin ze bijzonder ontvankelijk zijn voor leren en nieuwe ervaringen, wat kan leiden tot diepere therapeutische inzichten. Ketamine bevordert neuroplasticiteit. Dit betekent dat het helpt bij het vormen van nieuwe verbindingen in de hersenen, vooral in gebieden die verantwoordelijk zijn voor emotionele regulatie en cognitieve functies. Dit proces kan de hersenactiviteit versnellen en het herstel van stemmingsstoornissen ondersteunen. Veel mensen beschrijven hun ervaring tijdens ketamine-behandelingen als diepgaand spiritueel of emotioneel, wat vaak leidt tot meer acceptatie en nieuwe ontdekkingen of inzichten.
Ketamine is een bekend geneesmiddel dat in Nederland voornamelijk wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties. Onderzoek toont echter aan dat ketamine, onder de juiste omstandigheden, ook effectief kan zijn bij het verminderen van klachten rond depressie en angstklachten. Een belangrijk voordeel is dat ketamine in behandelingen weinig tot geen bijwerkingen heeft. Wanneer ketamine wordt toegepast binnen een specialistisch behandelcentrum zoals Senz, is het risico op verslaving zo klein mogelijk en zijn lichamelijke klachten vrijwel afwezig.
KAP-sessie
Wanneer je een KAP-sessie ondergaat, neem je plaats in een comfortabele ligstoel in een rustige ruimte. Een arts voert eerst een medische controle uit en brengt het infuus aan voor de ketamine. Vervolgens blijft er continu een therapeut bij je om je tijdens de sessie te begeleiden. De ketamine wordt via het infuus toegediend, waardoor je in een andere bewustzijnstoestand komt. Je blijft echter bij bewustzijn en bent je bewust van zowel de ruimte als de aanwezigheid van de therapeut.
De therapeut ondersteunt je in het verkennen, verdiepen en verhelderen van je ervaringen. Een KAP-sessie duurt in totaal ongeveer twee uur. Na een KAP-sessie mag je niet deelnemen aan het verkeer.
Ketamine Assisted Psychotherapy kan een diepgaande en vaak verrassende ervaring zijn. Je kunt nieuwe perspectieven en emoties ontdekken die je kunnen helpen bij je herstel van een hardnekkige depressie of angstklachten. Wil je meer weten?
Voorbereiding
Wanneer we overgaan tot Ketamine Assisted Psychotherapy, doen we samen een uitgebreide voorbereiding. Je maakt kennis met de KAP-ruimte, krijgt uitgelegd wat er gaat gebeuren en krijgt tips over bijvoorbeeld voorbereiding en kleding. Zo zorgen we dat je heel goed weet wat er gaat gebeuren en wie je daarin begeleidt. Als je daarna nog vragen hebt, kan je altijd contact opnemen met je therapeut.
